“Yorgun uyandım!” dediniz mi hiç? Peki, yatağın içinde dört dönüp, sürekli saate bakarak strese girdiniz mi? Cevabınız hayırsa, çok şanslısınız demektir. Eğer, zaman zaman veya sıkça yukarıdaki durumları yaşıyorsanız, uykuyu yatağınıza davet etmenin bazı taktikleri var.
Deliksiz ve huzurlu bir uykunun gün boyu vücudumuza sağlayacağı fiziksel ve psikolojik yararlar saymakla bitmiyor. İyi bir uyku özel hayatta da, iş hayatında da performansı yüksek bir gün anlamına geliyor.
Yaşamımızın üçte birlik bölümünü geçirdiğimiz uykunun fazlası da azı kadar zararlı. Az uyku sinir ve dikkat dağınıklığı yaparken, fazlası depresyon gibi hastalıkların habercisi veya belirtisi olabiliyor. İdeal uyku zamanı, görme ve işitmede azalma gibi bedensel yorgunluk belirtilerinin baş gösterdiği, kısaca vücudunuzun uykuyu istediği zamandır.
İdeal uyku ortamı
Uyku deyince akla ilk gelen, temiz çarşaflar serili genişçe bir yatak ve kafamızı koyar koymaz rüya alemine dalacağımız yumuşacık bir yastıktır. Ama uyku kalitesini artırmak için yatak ve yastık seçiminde dikkat edilmesi gerekilen bazı kurallar var. Kullandığınız yatak sünger veya çok yumuşak olmamalı. Bu tarz yataklar uyurken vücudunuzun rahatsız pozisyonlara girmesine neden olur. Uyumak dışında yatağınızda vakit geçirmemeye çalışın; yemek yemek, bir şeyler içmek veya sohbet etmek için kullanmamaya özen gösterin.
Yastık yükseliği veya sertliği kişiden kişiye değişir. İdeal olan boyun boşluğunu destekleyecek şekilde tasarlanmış olanlardır. Alerjikseniz, kuş tüyü yastık kullanmayın. Yastığınızın üzerine birkaç damla lavanta esansı damlatın, daha rahat uyumanıza yardımcı olacaktır. Küçük bir de bilgi: Japon kültüründe iyi uyumak için başı kuzeye koymak gerekir derler. Denemekte fayda var!
Uyuduğunuz yerin havasının temiz ve taze olması da önemli. Yatak odanızı sabah kalkınca ve yatmadan 10-15 dakika önce mutlaka havalandırın. Böylece içeriye taze hava dolacak ve ısı bir miktar düşecektir. Soğukta uyku daha çabuk gelir!
Kışın kalorifer dilimlerinin üzerine su dolu bir kase koyarsanız, hem odanız nemlenir ve kolay nefes alırsınız hem de fazla ısınmasını engellemiş olursunuz.
Yatak odanızda bitki bulundurmamaya özen gösterin. Alerjik bir bünyeye sahipseniz alerjinizi artırır ve odanızın oksijenini azaltır. Duvarlarınızı boyatırken renklerin psikolojik etkilerinden faydalanmak isterseniz, yeşil rengin huzur ve dinginlik sağlayan etkisinin uyku getirdiği iddia ediliyor. Aklınızda bulunsun!
Uyumak ve yemek, içmek
Fazla yemek hele de fazla yağlıysa hem vücut sağlığına hem de uykuya ağırlık getirir. Yağların hazmı uzun ve zordur. Uykunuzun verimini önemli şekilde azaltır. Uyku açısından ideal akşam yemeği, az miktar karbonhidrat ve bol sebze ile olanıdır. Meyvelerden ise elma uyku getirici bir özelliğe sahiptir. Uyku öncesi portakal, kivi, lahana, biber gibi C vitamini yönünden çok zengin olan yiyeceklerden de kaçının. Bu sebze ve meyvelerin metabolizmayı uyarıcı etkileri vardır.
Yemeklerde soda, sonrasında da kahve içmek pek çoğumuzun alışkanlıkları arasında ama iyi bir uyku için akşam saatlerinde bu içeceklerden uzak durmak gerekiyor. Onların yerine ıhlamur, mine çiçeği, papatya gibi yatıştırıcı ve dinginlik verici bitki çaylarını tercih etmek uyku açısından daha doğru.
Eğer sürekli uykusuzluk çekiyorsanız, Birkaç gece süt kürü uygulayın: bir bardak sıcak süt ve bir kaşık bal. Faydasını hemen göreceksiniz!
Mışıl mışıl uyku için 5 taktik
“Yastığı görür görmez uyumalıyım” hırsına büründüyseniz işte size uyku getirici 5 ipucu:
1. Müzik dinleyin
Rahatlatıcı bir müziğin uyku için ne denli etkili olduğunu hatırlatmaya gerek var mı? Bach’tan küçük bir parça, pop müziğinin son hitlerinden daha etkili olacaktır.
2. Stresten uzaklaşın
Gece uyanmaları genellikle gündelik streslerden kaynaklanır. Odanızdan elektrikli aletleri uzaklaştırın, uykunuzu bozarlar. Yatağa girdikten sonra ertesi gün yapacaklarınızı düşünmeyin. Bu, strese girmenize ve uykudan uzaklaşmanıza neden olur. En doğru yöntem, yatmadan önce ertesi gün yapacaklarınızı bir kağıda not etmektir.
3. Banyo yapın
İyi uyumak için, vücut ısısının gün içindekinden 2 derece daha düşük olması gerekir. Sıcak bir banyodan sonra vücut ısısı düşer. Uykunuzu daha kaliteli hale getirmek için banyo suyunuza ardıç ağacı veya mandalina gibi birkaç damla öz yağı damlatın.
4. Spor yapın
Yorgunluğunuz moralinize bağlı bir yorgunluk ise bunu fiziksel bir yorgunluğa çevirmek için spor yapın. Böylece uykunuz düzelecektir. Jogging, dans kursu, stretching veya yoga… Seçim sizin!
5. Beyninizi yormayın
Televizyon seyretmek veya kitap okumak uykunuzu bozmaz. Buna karşın ders çalışmak, faturları düzenlemek gibi yatmadan önce beyin yorgunluğuna neden olan işler uykuya geçişi zorlaştırır.